דף הבית » ייפוי כח מתמשך
ייפוי כח מתמשך

יפוי כוח מתמשך – תכנון העתיד שלך
בחודש אפריל 2017 נכנס לתוקף תיקון מהפכני לחוק הכשרות המשפטית והאפוטרופסות, תשכ"ב-1962. התיקון חולל מהפכה ביכולתו של כל אדם ואדם לתכנן את חייו, מבלי שלמדינה (האפוטרופוס הכללי) תהיה את היכולת לקבוע עבורו את ענייניו הכלכליים ובכלל.
מהו יפוי כוח מתמשך?
באמצעות עריכת יפוי כוח מתמשך, כל אדם יכול לתכנן את גורלו/עתידו, ולהחליף את ברירת המחדל – מינוי אפוטרופוס על ידי בית המשפט – כאשר לא יוכל יותר, מסיבות רפואיות, לנהל את ענייניו. כל אדם בגיר, מעל גיל 18 בכפוף להיותו צלול וכשיר קוגניטיבית, רשאי לעשות יפוי כוח מתמשך.
יפוי כוח מתמשך הוא למעשה מסמך משפטי שנערך ומופקד על ידי עורך הדין במרשם המנוהל על ידי האפוטרופוס הכללי, שבמסגרתו מפרט האדם ("הממנה") מי ינהל את ענייניו ("מיופה הכוח"), תוך מתן הוראות מפורטות לדרך שבה הוא רוצה לנהל את ענייניו הכלכליים, הרפואיים והאישיים, בהגיעו למצב שבו לא יוכל לקבל החלטות אלה בשל אובדן כשירות מסיבות רפואיות.
על פי חוק, רק עורך דין שעבר הסמכה מטעם משרד המשפטים רשאי לערוך יפוי כוח מתמשך.
מהם מושגי המפתח בעריכת יפוי כוח מתמשך?
הממנה – זהו האדם אשר קובע באמצעות מסמך ייפוי כוח מתמשך את זהות מיופה הכוח שיטפל עבורו בענייניו הכלכליים, הרפואיים והאישיים, תוך פירוט הנחיות מקדימות בעניינים אלה.
מיופה כוח – מיופה הכוח הוא האדם (ניתן גם למנות יותר מאדם אחד, במשותף או לחוד) שהממנה ממנה כדי שיפעל בשמו ובמקומו, כאשר לא יהיה מסוגל לעשות זאת מסיבות רפואיות.
ייפוי כוח מתמשך – מסמך משפטי שנערך על ידי עורך דין שעבר הסמכה על פי חוק, אשר מקיף בתוכו את כל רצונותיו של הממנה (יפורט בהמשך) והוא מופקד אצל האפוטרופוס הכללי על ידי עורך הדין שמוסמך לערוך המסמך עד אשר יופעל בעתיד בהתאם לחוק.
אדם מיודע – הממנה רשאי, במסגרת יפוי הכוח, לבחור אדם ( או מספר אנשים) שיהיה מיודע לתוכן יפוי הכוח או לביצוע פעולות מסוימות שעל מיופה הכוח לבצע במסגרת הנחיות הממנה, זאת על מנת שיהיה פיקוח על מיופה הכוח.
מהם היתרונות בעריכת יפוי כוח מתמשך?
יפוי כוח מתמשך הוא כלי מהפכני לתכנון עתידי, שבאמצעותו ניתנת הזכות של הממנה לבחור מי ינהל עבורו את ענייניו, כשלא יהיה מסוגל לעשות זאת בעצמו, ובאיזה אופן ינוהלו.
ענייניו הכלכליים, האישיים והרפואיים, תוך מתן הנחיות מקדימות מפורטות למיופה הכוח.
חשיבות המסמך, שנערך כל עוד האדם כשיר לעורכו, היא שימת הדגש על כיבוד רצון האדם, שמיעת רצון האדם ושימת האדם במרכז – ללא התערבות בית המשפט והאפוטרופוס הכללי.
למסמך יש עוד כמה יתרונות חשובים:
- ייפוי כוח מתמשך מאפשר מניעת התערבות, פיקוח וניהול של האפוטרופוס הכללי על חיינו וחוסך בכך ממון רב.
- ייפוי כוח מתמשך מונע ממיופה הכוח שמתמנה (בד"כ קרוב המשפחה) עוגמת נפש ובירוקרטיה אינסופית בכל הקשור בטיפולו באדם וניהול ענייניו (דבר שקיים בהליך האפוטרופוסות).
- יפוי כוח מתמשך מהווה תחליף מהפכני לצורך במינוי אפוטרופוס באמצעות בית המשפט.
מהם החסרונות בהליך האפוטרופוסות, מול עריכת יפוי כוח מתמשך?
בעוד שהליך אפוטרופוסות הוא הליך משפטי ארוך, יקר, מסורבל, בו המדינה – באמצעות האפוטרופוס הכללי – מנהלת את ענייניו של האדם, הרי שבייפוי כח מתמשך המושכות עוברות לאדם עצמו שבוחר, בעודו צלול, מי יהיה מיופה הכח שלו וכיצד יתנהלו ענייניו, ברגע שלא יוכל לנהלם בעצמו, מסיבות רפואיות.
הפעלת יפוי הכוח המתמשך היא מהירה ביותר, וכרוכה באישור רפואי בלבד שיעיד על מצב האדם שאינו יכול להמשיך לנהל ענייניו בכוחו עצמו, עקב מצבו הרפואי. הליך מינוי אפוטרופוס, לעומת זאת, הוא הליך משפטי ממושך ויקר.
הבחירה בעריכת יפוי כח מתמשך, היא גם בחירתו של האדם להקל באופן דרמטי על בני המשפחה הקרובה, בטיפולם בו בעתיד, כאשר לא יוכל עוד לטפל בענייניו. בהליך מינוי אפוטרופוס בני המשפחה שבויים בבירוקרטיה אינסופית – כולל היעדר זמינות לפניות ובקשות של האפוטרופוס הכללי – מה שפוגע בטיפול באדם ובטובתו.
ההבדלים בין אפוטרופוסות לייפוי כוח מתמשך – מהי הבחירה המתחייבת?
מוסד האפוטרופוסות נועד במקורו לסייע לאנשים שאינם מסוגלים לדאוג לענייניהם, או שהם חשופים לניצול ולפגיעה.
מוסד האפוטרופוסות הוא כלי קיצוני, אשר מגביל בצורה מוחלטת את זכותו וחירותו של אדם לקבל החלטות בנוגע לגופו, לרכושו ולענייניו האישיים, או לבצע פעולות בקשר אליהם.
האפוטרופוס הכללי הוא בעל סמכויות הפיקוח על אפוטרופוס שמונה על ידי בית המשפט, כלומר עליו לוודא שהוראות החוק החלות אכן מתקיימות. לצורך כך, בין היתר, האפוטרופוס שמתמנה מחוייב בחובת דיווח לאפוטרופוס הכללי על הוצאות ובקביעת דרכי השקעת כספים של האדם. בנוסף, האפוטרופוס הכללי קובע 'סל מחיה' עבור האדם שמונה לו אפוטרופוס, קרי: מהם השירותים לטובת האדם, שבגינם ניתן להוציא כספים ומהו גובהם.
חיסרון נוסף של האפוטרופוסות היא פגיעה בזכויות יסוד – הזכות לאוטונומיה, לחירות, לכבוד האדם ולקניינו. זהו מוסד ארכאי, ללא מספיק תקנים ותקציבים, שלא באמת יכול להגן על האדם, מפני אפוטרופוסים הפועלים ממניעים אישיים. ברוב המקרים, לאחר מינוי אפוטרופוס, האפוטרופוס שהתמנה, בין אם זה תאגיד או אדם, מקבל החלטות מבלי לנסות ולערב את האדם או לנסות לקבל עמדתו.
מינוי אפוטרופוס בעיני בית המשפט. מרגע שצלילות הדעת של האדם נפגעת – כתוצאה ממחלות זקנה, תאונה אירוע רפואי וכד' – והוא אינו יכול עוד לנהל את כלל ענייניו בעצמו, נדרשים בני המשפחה לפנות לבית משפט למשפחה, על מנת שיוכלו להמשיך ולדאוג לענייניו, בדרך של קבלת צו מינוי אפוטרופוס על כלל ענייניו.
מאחר וההליך יכול להתחיל רק לאחר שהאדם אינו מסוגל לטפל בענייניו – נדרשת תעודה רפואית שתעיד כי האדם זקוק למינוי אפוטרופוס לאור מצבו הרפואי.
ברוב המקרים נתקלים בני המשפחה בחוסר אונים, כאשר הם נאלצים להמתין זמן ממושך לקבלת כתב המינוי, שבהעדרו אינם יכולים לטפל בכספיו ובבריאותו של בן משפחתם (כגון: לצורך מימון טיפול רפואי או מימון שהותו במסגרת בית אבות או כל מוסד חוץ-ביתי, הוצאה כספית למימון טיפול תרופתי ועוד).
זאת ועוד, במסגרת ההליך, לא פעם מתעוררות מחלוקות בין בני המשפחה הקרובה (בן/בת זוג,ילדים) בדבר שאלת זהות האדם שיתמנה לתפקיד האפוטרופוס. סיטואציה שמאריכה את ההליך המשפטי, ובהעדר הסכמת בני המשפחה בעניין זהות האפוטרופוס שיתמנה יטה בית המשפט למנות גורם חיצוני לתפקיד (עמותה חיצונית/עו"ד) -דבר שכרוך בהוצאות כספיות חודשיות של ניהול ענייניו של האדם.
במצב זה, ברור כי האדם לא יזכה לטיפול מיטיבי כפי שהיה זוכה לו, אילו בן המשפחה הקרוב לו היה מתמנה לתפקיד.
גם לאחר המינוי סובלים בני המשפחה שמונו לתפקיד מבירוקרטיה אינסופית מצד הגוף המפקח – האפוטרופוס הכללי – אשר מכח תפקידו אמון על פיקוח על האפוטרופוס שהתמנה מבחינת ניהול הכספים והרכוש של האדם.
בפועל, האפוטרופוס שהתמנה מוצא עצמו כשליח לביצוע החלטות שמתקבלות ע"י האפוטרופוס הכללי בניהול כלל ענייניו הכלכליים של האדם. כל רצון לבצע הדברים אחרת ע"י בני המשפחה לטובת האדם מחייבת בכל פעם פנייה לבית המשפט, על כל העלויות הכספיות הכרוכות בה.
דוגמאות יום-יומיות לחשיבות של עריכת ייפוי כוח מתמשך
בשנים האחרונות אנו עדים לתופעות קיצוניות אותן לא צפינו, כגון נגיף הקורונה ומלחמת חרבות ברזל. למדנו כי אנו לא חסינים מפני שינויים בלתי צפויים, אשר עלולים לפגוע בצורה קשה בבריאותנו, כך שלא נוכל יותר לטפל בענייננו הכלכליים, האישיים והרפואיים.
כמו כן, למדנו שמי שלא תכנן את העתיד, צעד אחד קדימה, היה מופתע, מה שהשליך על ניהול כלל ענייניו. משמע – לתכנון העתיד חשיבות עליונה, כדי לשמור על בריאותנו, רכושנו וניהול עניינינו האישיים.
מגפת הקורונה גרמה באופן פתאומי לאישפוז אנשים רבים, מבלי שהיו יכולים לנהל את ענייניהם. עריכת ייפוי כוח מתמשך מאפשרת לנו לתכנן את העתיד, ולהיות מוכנים לכל תרחיש שלא יבוא, וזאת על מנת שענייננו הכלכליים, הרפואיים והאישיים יוכלו להימשך לטובתנו על פי רצוננו ובאמצעות יקירינו.
מי רשאי לערוך ייפוי כוח מתמשך?
- תושבי ישראל.
- בגירים מעל גיל 18.
- כל מי שמבין את המשמעות של ייפוי הכוח המתמשך וצלול מבחינה קוגניטיבית כדי לחתום עליו.
מי רשאי להתמנות כמיופה כוח?
- אדם פרטי בלבד (לא תאגיד)
- בגירים מעל גיל 18.
- מי שלא מונה לו אפוטרופוס ולא נכנס לתוקף ייפוי כוח מתמשך בעניינו.
- הוא לא הוכרז כפושט רגל.
- הוא אינו עורך דין שבפניו נערך ייפוי הכוח המתמשך.
- אדם יכול לשמש כמיופה כוח עבור מקסימום 3 ממנים, אלא אם מדובר בבני משפחתו.
מי רשאי לערוך עבור אדם ייפוי כח מתמשך?
עריכת המסמך אפשרי על-פי חוק , רק על ידי עורך דין אשר הוסמך על ידי משרד המשפטים לאחר שעבר הכשרה מקצועית לעריכת המסמך.

הנחיות מקדימות – נושאים אשר הממנה יכול ורצוי שיכלול בייפוי הכוח המתמשך
להלן מקצת מהעניינים שניתן ורצוי, לכלול בהנחיות המקדימות בייפוי הכוח המתמשך:
- עניינים רפואיים – דאגה לכל נושאי הבריאות, למשל: החלטה אם לקבל טיפול רפואי, ואם כן- איזה טיפול, קביעת זהות המטפל. קביעת הנחיות בנושאים הרפואיים (שאינם נכנסים לתחולת הוראות חוק החולה הנוטה למות).
- עניינים אישיים – קביעת מקום שהותו של האדם, בביתו או במסגרת חוץ ביתית (למשל: אם הוגדר במצב סיעודי, החלטה אם יטופל בביתו עם מטפל או יעבור למסגרת חוץ ביתית). רווחתו האישית, צרכיו היומיומיים, שיתופו בחיי הקהילה (חוגים, מועדונים), קביעת אורח חייו ואמונתו – חילוני/דתי, דאגה לתעסוקה, לימודים או שיקום – ככל והדבר מתאפשר מבחינה בריאותית.
- עניינים רכושיים – דאגה לרכוש, לקיצבה, לרבות מיצוי זכויות ברשויות השונות, טיפול וניהול בנכסים-נדל"ן, כספים והתחיבויות. הנחיות בקשר למכירה/השכרה של נכסים (כפוף לאישור בית המשפט), הנחייה בדבר דרכי השקעת כספים, ניהול חשבונות הבנק, ניהול עסק, דרך התנהלות העסק, רכבים – מה יעשה ברכב שעל שם הממנה, בעת כניסת ייפוי הכוח המתמשך לתוקף. התייחסות לביצוע פעולות במוצרים פנסיוניים, מתן הלוואות, הענקת מתנות/תרומות ועוד.
האם ניתן למנות מספר מיופי כוח במקביל?
בייפוי כוח מתמשך חייבים לקבוע לפחות – מיופה כוח אחד. כמו כן, אין מגבלה כמותית על בחירת מספר מיופי כוח. ניתן לקבוע מיופה כוח יחיד שיכול להיות אחראי לכל העניינים או לחלקם או לקבוע מספר מיופי כוח, בין אם לאותו עניין או לעניינים שונים ולהגדיר אם יהיו מיופה כוח משותפים או ביחד ולחוד ועוד.
האם ניתן למנות מיופה כוח חליפי?
כן, ואף רצוי לבחור מיופה כוח חלופי בייפוי הכוח המתמשך.
חשיבות בחירת מיופה כוח חלופי, במקרה וחלילה, מיופה הכוח שנבחר לא יוכל למלא את תפקידו מאחד מהטעמים הבאים:
- פטירה של מיופה הכוח.
- אובדן הכשרות המשפטית של מיופה הכוח.
- התפטרות – אם החליט על רצונו לסיים את תפקידו.
- במידה ומיופה הכוח הוכרז כפושט רגל לא יוכל להמשיך ולכהן בתפקיד.
- במידה ומיופה הכוח נמצא במצב של ניגוד עניינים שאינו מאפשר לו להמשיך בתפקידו, על פי קביעת בית המשפט.
- אם הפר חובותיו על פי ההנחיות המקדימות ובית המשפט החליט להפסיק כהונתו.
- אם התקיימו תנאי הפקיעה להמשך מינוי מיופה הכוח, ככל ונרשמו כאלה במסגרת ההנחיות המקדימות.
הפקדה של יפוי הכוח המתמשך
בסיום עריכת יפוי הכוח המתמשך ולאחר חתימת הממנה ומיופי הכוח על המסמך, עורך הדין מפקיד את המסמך במערכת ממחושבת מוצפנת המנוהלת ע"י האפוטרופוס הכללי.
האפוטרופוס הכללי , בוחן כי המסמך נערך על פי הכללים הטכניים (ולא המהותיים) ומאשר קבלתו. רק בכפוף לקבלת אישור על הפקדת המסמך, ניתן יהיה בעתיד להפעיל הייפוי כח המתמשך.
*ממועד הפקדת יפוי הכוח ועד לכניסתו לתוקף, יקבל הממנה אחת לשלוש שנים תזכורת אם ברצונו לערוך שינוי כלשהו בתוכן ייפוי הכוח או בזהות מיופה הכוח שבחר.
חשוב לדעת כי בכל שלב, כל עוד הממנה כשיר מבחינה רפואית – ולא הופעל הייפוי כוח המתמשך – רשאי הממנה לערוך ייפוי כוח מתמשך חדש.
כיצד מופעל יפוי הכוח המתמשך?
לאחר הפקדת ייפוי הכוח המתמשך אצל האפוטרופוס הכללי, הממנה ומיופי הכוח (והמיודע, היה וניתנה על כך הוראה מפורשת בייפוי הכוח המתמשך) יקבלו העתק מהיפוי כוח המתמשך.
כאשר הממנה אינו יכול להמשיך ולנהל ענייניו בעצמו, מסיבות רפואיות, על מיופה הכוח להמציא לאפוטרופוס הכללי תעודת רופא, לפיה, לאור מצבו הרפואי של הממנה יש צורך להפעיל את יפוי הכוח המתמשך בעניינו.
חשוב לדעת כי מיופה הכח לא יכול להחליט על-פי שיקול דעתו כי הממנה אינו כשיר, ומשכך יש להפעיל את יפוי הכוח. הדבר נקבע על מנת למנוע מצב של ניצול לרעה של התפקיד ע"י מיופה הכוח.
לאחר קבלת הצהרת מיופה הכוח אודות מצבו של הממנה בליווי תעודה רפואית, ימסור האפוטרופוס הכללי למיופה הכוח אישור על כניסת יפוי הכוח לתוקף, ואף ישלח הודעה על כך אל הממנה ולאדם המיודע – ככל וצויין בייפוי הכוח המתמשך.
מהם שתי הדרכים בהן נכנס יפוי הכוח המתמשך לתוקף?
- הזדהות באמצעות כרטיס חכם של מיופי הכוח הכוללת העלאת הצהרה של בקשה לכניסה לתוקף לפי ההוראות הכתובות כאן :https://www.gov.il/BlobFolder/news/regulation_24-03-20/he/explain-13-09-20.pdf
- כניסה לאיזור האישי של מי שנרשם במערכת של האפוטרופוס הכללי במועד ההפקדה בכתובת זו:https://www.gov.il/he/general/hizdahut_memshaltit
סמכויות וחובות מיופה כוח
מיופה כוח מוסמך לקבל כל החלטה או לבצע כל פעולה, עבור הממנה, בקשר לעניינים שנכללו בהנחיות המקדימות בייפוי הכוח המתמשך, בהתאם להוראות החוק ולהנחיות בייפוי הכוח המתמשך.
מתי יתבטל/יפקע יפויי הכוח המתמשך?
באפשרות הממנה, לבטל בכל עת, את ייפוי הכוח המתמשך, ובלבד וייפוי הכוח טרם הופעל.
על הממנה להודיע על כך למיופה הכוח לאפוטרופוס הכללי באמצעות טופס הודעה על ביטול.
כמו כן, בית המשפט יכול להחליט על ביטול ייפוי כוח המתמשך לאחר הפעלתו, במקרה שמיופה הכוח לא הפעיל את סמכויותיו כראוי על פי ההנחיות המקדימות או מקום ומצא כי מיופה הכוח מצוי בניגוד עניינים והדבר אינו לטובת הממנה.
חקיקה רלוונטית
חוק הכשרות המשפטית והאפוטרופסות, תשכ"ב-1962.
כיצד נדע לבחור עורך דין ייפוי כוח מתמשך?
ראשית, חובה לבדוק שעורך הדין מוסמך לערוך ייפוי כוח מתמשך באתר משרד המשפטים. לבדיקה לחצו כאן
שנית, מומלץ מאוד לוודא שעורך הדין מתמחה בתחום הכשרות המשפטית והאפוטרופוסות, לאור הסוגיות המשפטיות החופפות בין תחומים אלה לעריכת ייפוי כח מתמשך. אל תסתפקו באמירות בעלמא על "מומחיות", דרשו אסמכתאות על ייצוג משפטי בהליכי כשרות משפטית ואפוטרפוסות וביקורות מלקוחות מדובר בעתיד שלכם!!!
מדוע מומלץ לפנות לעורך דין רונן צרפתי לערוך ייפוי כוח מתמשך?
עורך דין רונן צרפתי, בעל ניסיון של 25 שנה בתחום המשפחה והכשרות המשפטית והאפוטרופוסות. מרצה בתחום כשרות משפטית ואפטרופוסות וייפוי כוח מתמשך. לאור מומחיותו רבת השנים בתחום ונסיונו הרב בייצוג בבתי המשפט, עורך הדין צרפתי מתמנה על ידי בתי המשפט למשפחה בכל הארץ כבעל תפקיד בהליכי אפוטרופוסות וייפוי כח מתמשך כגון: אפוטרופוס לדין, אפוטרופוס מקצועי, מומחה לצורך הגשת חוות דעת ועוד.
ניסיונו רב השנים בבתי משפט בסוגיות אפוטרופוסות וכשרות משפטית, מעניקים לעורך הדין צרפתי יתרון בולט ומשמעותי בניהול הליכים משפטיים, בתיקי אפוטרופוסות בכלל ובעריכת ייפוי כוח מתמשך בפרט, תוך שהוא מודע לדקויות הרבות והקריטיות בעריכת הנחיות המקדימות בייפוי הכוח המתמשך, כך שהמסמך הנערך על ידו מעניק לממנה שקט נפשי מוחלט.
פרט להסמכה לעריכת יפוי כוח מתמשך שעורך הדין צרפתי בין הראשונים לקבל, הוא גם בעל תעודות מקצועיות מתקדמות וייחודיות בכל הקשור לעריכת ייפוי כוח מתמשך, וכן בעל תעודה ייחודית לייצוג מותאם-מוגבלות, עם התמחות בייצוג משפטי של אנשים עם מוגבלות ושל אוכלוסייה מבוגרת, דבר המקנה לו יתרון משמעותי בהנגשת המסמך להורים לילדים עם מוגבלות/צרכים מיוחדים, בכל הקשור לעריכת מסמך יפוי כוח מתמשך ומסמך הבעת רצון

